Hızlı Okuma

Okuma ve Anlama Hızınızı en az iki kat Artırın

Hızlı Okuma Kursu

Özel Metotlarımızdan ve Bilgisayar Programlarımızdan Yararlanın

Hızlı Okuma Eğitimi

YÖKS, KPSS ve ALES’te Ekstra Süre Kazanın

Dikkat ve Konsantrasyon Seviyenizi Yükseltin

Hızlı Okuma Kursları

Etkin Hızlı Okuma

Etkin Okuma Nedir?

Etkin okuma bilgiyi öğrenmek ve gerektiğinde hatırlamak demektir.

Etkin hızlı okuma, hızlı okuma çalışmasının amacına ulaşması demektir. İnsanlar bir dakikada yaklaşık 200 civarında kelime okuyabilirler. Hızlı okuma kursları sayesinde bu rakam 1 dakikada 1000 kelimenin üstüne çıkarılabilir. Hızlı okumak demek sadece kelimeleri hızlı bir şeklde zihinden geçirmek demek değildir.

Hızlı okumak he hızlı okumak hem de doğru anlamak demektir. Etkin hızlı okuma kavramı ise okunanların anlaşılmasıyla ilgili bir terimdir. Etkin hızlı okuma amaca ulaşmayı ifade eder. Mesela edebiyat sınavına hazırlanan bir öğrenci hızlı ve etkin okuma teknikleri sayesinde kendini geliştirir. Sınava okumayı anlama teknikleri kullanarak çalışır. Ardından sınavdan çok yüksek puan alır. Böylece hızlı okuma etkin hızlı okuma haline gelmiş olur.


Etkin Okuma Nedir?

Hızlı Okuma Teknikleri

Hızlı okuma kurslarından, hızlı okuma eğitimi almadan önce birtakım teknikleri öğrenmeniz başarınızı artıracaktır. Hızlı okuma tekniklerine başlamadan önce hızlı okuma testi yapmanız gerekir. Okuma hızı ölçmek için gerekli olan sadece bir kitap ve size soru soracak birisidir bu yüzden evde kendiniz yapabilirsiniz. Öncelikle bir metin belirleyip, bu metni birkaç dakika okumalısınız. Bir dakikada okuduğunuz kelime sayısını bulmak için kaç dakika okuduysanız o rakamı okuduğunuz kelime sayısına bölmelisiniz.

Diyelim ki 5 dakikada 1000 kelime okudunuz. 1000/5= 200 dakikada 200 kelime okumuş olursunuz. Okumayı tamamladıktan sonra bir arkadaşınızdan yardım alarak size okuduğunuz metinle ilgili 10 soru sormasını isteyin bu sorular orta zorlukta olsun. Soruların 6 tanesine doğru cevap verdiyseniz okuduğunuzu anlama oranınız %60 demektir. Sonuç olarak dakikada 200 kelimeyi %60’ını anlayarak okuyorsunuz demektir.

Hızlı okuma teknikleri bu rakamı ve anlama oranınızı yükseltmek için uygulanan tekniklerdir. Hızlı okuma testi yaptıysanız sonucu bir yere not edin. Hızlı okuma çalışmalarınız bitince kendinizi tekrar test edin. Şimdi bu tekniklere bir göz atalım.

İSOAT Yöntemi : Bu yöntemin açılımı İzle, Sor, Oku, Anlat ve Tekrarla’dır. İzle yani gözden geçir. Sor, yani okuyunca ne öğreneceğim amacım ne? Sorularını sor! Oku, Sor kısmındaki soruların cevaplarını arayarak okumak! Anlat, sorulara bulduğunuz cevapları sesli olarak anlatmanız… Tekrar öğrendiklerinizi unutmamak için tekrar etmenizdir. Oldukça etkili bir yöntemdir.

Etkin hızlı okuma kitabı: Bu kitaplar özel olarak hazırlanmış kitaplardır. Hem hızlı okumanızı hem de etkin okumanızı sağlar. Bu kitaplar ile yaptığınız alıştırmalar arttıkça hızlı ve etkin okuma başarınız artacaktır.

Soru sorarak okuma: Metni okurken, metne sorular sormanız okuma bittikten sonra daha çok kelimenin aklınızda kalmasına yardımcı olur. Hem okuyup hem kendinize soru sormanız önceleri zor olacaktır.

Ancak bu tekniği kullandıkça daha kolay yapmaya başladığınızı göreceksiniz. Hızlı ve etkin okuma teknikleri arasında en etkili olanlarından birisi bu tekniktir. Bu teknikle okurken kim, ne, nerede, nasıl, ne zaman gibi sorular sorarak okuma sonrası için okurken hazırlık yapmış olursunuz.

Ön Okuma yapma: Eğer çok önemli bir metin okuyacaksanız bir ön okuma yapmanız işleri kolaylaştıracaktır. Bunun için metne göz atma tekniği ile göz atarsınız. Bu yöntemde her kelime okunmaz sadece başlıklar, önemli kelimeler, paragrafların sonuç kısımları okunur. Metnin geneli hakkında fikir edinilir. Böylece Etkin okuma için zemin hazırlanmış olur.

Belleğe kayıt yöntemleri: Bu yöntemler sayesinde okurken anında uzun süreli belleğinize kayıt yapıyorsunuz. Bu teknikler biraz karışık olduğundan hızlı okuma kurslarında öğretilmektedir.

Eleştirel okuma: Bu yöntemin amacı, biline yargılardan farklı yargılarla karşılaşıldığında o yargıları zihne kaydetmektir. Çünkü okuduğumuz metinlerin en önemli kısımları var olanlardan başka şeyler söylemeleridir.


Hızlı Okuma Teknikleri

Etkin Okuma Ortamı Nasıl Olmalı

Görsel uyaranlar: etrafta dikkatimizi çekecek herhangi bir şey bulunmamalıdır. Kitap okurken TV açık olmamalıdır. Masada ilgimizi çekecek şeyler bulunmamalıdır.

Sesli Uyaranlar: Sakin bir ortamda okuma yapılmalıdır. Ortamdaki ses arttıkça anlama oranı azalır. O yüzden sessiz bir ortam sağlamak etkin okumanın en önemli kurallarından biridir.

Zihin olarak hazır olmak: Etkin okumanın temellerinden biri de zihin olarak hazır olmaktır. Zihnen hazır olmadığınızda okuduklarınızı anlamanız mümkün olmaz. Çünkü zihin sürekli başka şeyler düşünür. Eğer başarılı bir okuma yapmak istiyorsak, okuyacağımız metni hazırlamalı, amacımızı belirlemeli ve sadece okumaya odaklanmalıyız.

Etkin Okumanın Sonuçları

  • Etkin okuma sayesinde okuduklarımızın en az % 65’ini anlarız.

  • Derslerde başarı sağlarız

  • Okuduğumuz kitapları daha kısa sürede tamamlarız.

  • Daha az sürede daha çok şey öğreniriz.

  • Kariyer basamaklarını daha hızlı tırmanırız.

  • Kısa zamanda daha çok okuyup daha çok anlayacağımız için sosyal aktivitelere daha çok zaman ayırırız.

Hızlı Okuma Kursu

İletişim

0 212 951 04 14

Bilgi İstek Formu

Püf Noktası

Adım Adım Öğrenme

Hızlı okumadaki düzenli gelişiminizi ve kelimeleri gruplandırarak daha hızlı okuduğunuzu adım adım kendiniz fark edeceksiniz. Her seviye, sizi sonuca daha hızlı götürecektir. Hedefinize giden yolda öğrendiğiniz beceriler, size eski okuma alışkanlıklarınızı unutturacaktır.

Hızlı Okuma Eğitimlerimize Katılan Gruplar

  • Yöneticiler
  • Çalışanlar
  • Uzmanlar
  • Avukatlar
  • Eğitimciler
  • Üniversite Öğrencileri
  • Lise Öğrencileri
  • İlköğretim Öğrencileri
  • Kitap Okuyucuları
  • ALES Hazırlık Öğrencileri
  • YÖKS Hazırlık Öğrencileri
  • Lise Sınavları Hazırlık Öğrencileri